7.4.22

14 / 97 ( 6.07 - 20.33 )

Cogito, ergo sum. Ajattelen, siis olen. Välillä kyllä toivon, etten ajattelisi. 


Kuvakaappaus Facebookin mediavirrasta. Itselleni silmään sattui tuo maininta, ettei materiaalin aitoutta voida taata. Jos edes valkoisena propagandana jaettavia videoita traktoreista ja tankeista ei voida pitää aitoina tai totuudenmukaisina, mihin lopulta voidaan vetää raja totuuden ja valheen välillä? Linkki artikkeliin. 

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui 5.4.2022. Presidentti Zelensky puhui kokouksessa videoyhteyden välityksellä ja jakoi neuvoston edustajien katsottavaksi videomateriaalia. En voi kuin kysyä itseltäni ihmisyyden nimissä, miksi tällaisia kuvia on näytettävä. 

Video oli tarkoitus esittää mitä ilmeisimmin heti Zelenskyn pitämän puheen perään, mutta "teknisistä syistä" se näytettiin vasta hieman myöhemmin. Olisi mielenkiintoista tietää, minkälaisia syitä videon esitysajan lykkäämiselle oli ja onko kyseessä juuri se video, joka alkuperäisesti oli tarkoitus esittää. 

Satuttavinta videon jälkeen olivat Venäjän edustajan esittämät kommentit siitä, että videon tilanteet olisivat lavastettuja ja että syyllisinä todistettavasti tehtyihin rikoksiin ihmisyyttä vastaan olisivat ukrainalaiset itse. En voi olla ajattelematta, että sekä Venäjällä että Euroopassa on ihmisiä, jotka uskovat että Venäjän esittämä näkökulma asiaan on täyttä totta. Muiden turvallisuusneuvoston edustajien puheissa tuotiin esiin myös näkökannat, että Venäjä on syyllinen, sekä olettamus ettei syyllistä voida tietää ennen kuin asiaa on tutkittu niin että molempien puolien todistukset asiasta on otettu huomioon riippumattoman tahon toimesta. Tätä mielipidettä edustivat Brasilia, Intia, Kiina ja UAE. 

Mielenkiintoisena havaintona Venäjän ensimmäisestä puheenvuorosta todettakoon edustajan väite, että Venäjä on evakuoinut Mariupolista 123 500 ja koko Ukrainasta 600 000 ihmistä, joista 119 000 lapsia, jotka edustajan mukaan "ovat siirtyneet Venäjälle vapaaehtoisesti, se voidaan todistaa lukuisilla videoilla sosiaalisessa mediassa". En tiedä mitä uskoa tai ajatella tästä toiminnasta. Optimistisimman ja pessimistisimmän ajatuksen välillä on liian pitkä harmaa alue. En haluaisi joutua lukemaan epäilyksen tahraamien linssien läpi tällaisia artikkeleita: Motižinin kylästä paljastui järjestelmällinen siviileihin kohdistunut tuho – nyt asukkaat kertovat HS:lle, mitä kokivat: ”Heitä oli kidutettu, heidät hakattiin hengiltä” (HS, 7.4.2022)

Alla linkit mainittuun turvallisuusneuvoston kokouksen taltiointiin YouTubessa ajoitettuna mielestäni oleellisimpiin kohtiin. 

https://youtu.be/U9-GvM1Ln2g?t=4530 Zelenskyn esittämä video
https://youtu.be/U9-GvM1Ln2g?t=9695 Venäjän toinen puheenvuoro

Laitanpa tähän viimeiseksi kuvakaappauksen videomateriaalista, joka juuri piirtyi eetteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti