27.3.23

13 / 86 ( 6.51 - 19.55 )

Aurinko laskee aina ajallaan. Silti se yllättää joka kevät. Kellot on taas pitänyt siirtää vähän lähemmäs juhannusta. 


Auringosta lähtöisin olevan säteilyn lisääntyminen on ollut havaittavissa päivin ja öin. Vesipisarat ja lumipaakut ovat alkaneet tippua räystäiltä. Brititkin ovat päässeet nauttimaan revontulista matkustamatta pohjoisen. Yli kaksikymmentä pakkasastetta vuorokaudessa vaihteleva lämpötila luo jäästä ja lumesta omia teoksiaan.

Kukaan ei ole vielä aloittanut ydinsotaa. Venäjä ilmoitti siirtävänsä ydinaseitaan Valko-Venäjälle, mutta median mukaan kyseessä lienevät vain suuret puheet, tai ainakaan mitään lisääntynyttä uhkaa ei ole asian tiimoilta havaittu. TikTok ei tyydy enää vain oletettuun vakoiluun, vaan vie jo sähköt norjalaiselta ammustehtaaltakin. Samaan aikaan sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset mediat kirjoittavat, kuinka sotatarviketuotanto on vaikeuksissa molemmin puolin merta tässä yllättävässä sotatarviketarpeessa. Yllättävän moni valtio on päätynyt toteamaan, että armeijalle hankittu kalusto onkin niin huonokuntoista, ettei sitä voikaan ottaa suoraan käyttöön, tai ainakaan lähettää kohti Ukrainaa. On se hyvä, ettei yllättävää sotaa aloitettu suoraan NATO:a kohtaan. Ehkä ruostuvia tankkeja ja hapertuvia hävittäjiä katsellessa on voitu tuudittautua ajatukseen, ettei niitä tulla koskaan tarvitsemaan, kun ne haudataan varaston perälle pois mielistä. Jotain on sentään liikkunut: Slovak MiG-29 fighter jets take off to land Ukraine

Suomenkin polku Natoon on enää Turkin ratifiointia vailla. Presidentti allekirjoitti tarvittavat lait ja Yhdysvallat juhlisti tapahtumaa lentämällä tiedustelukoneella kierroksia pitkin itärajaa. Lähes samaan hengenvetoon Pohjoismaat julistivat lujittavansa yhteistä ilmapuolustustaan. Varmasti moni muu itseni lisäksi on kuluneen vuoden aikana silloin tällöin miettinyt, miksi venäjä ei ole onnistunut saamaan Ukrainan taivaita haltuunsa, vaikka alkuun tilanne markkinoitiin sosiaalisessa mediassa Ukrainan ilmavoimien kannalta lähes katastrofaalisena. Säästeleekö venäjä lentävää kalustoaan tulevaisuuden varalle? 


Tulevaisuushuolia on myös mediassa esitetty Israelin epävakaantuvasta tilanteesta etenkin maan puolustuskyvyn kannalta. Jonkinlaista poliittista varmistelua ja valmistautumista voisi kuvitella olevan kyseisessä maanosassa havaittavissa, kun tällä viikolla myös Syyrian on uutisoitu parantelevan suhteitaan Saudi-Arabiaan. Sivupalkin uutisena Hondurasin ilmoitettiin katkaisseen siteensä tunnustamansa Taiwanin olemassaoloon ja solmineensa ne saman tien Kiinan kanssa. Saman Väli-Amerikan valtion nimi vilahti muutama postaus sitten venäjän kannattajien joukossa YK:n yleiskokouksessa. Ehkä kyseessä on opportunismi, ehkä jossain haaveillaan vielä kerran Kuuban kriisin toistamisesta. 

22.3.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti