11.3.23

10 / 70 ( 6.54 - 18.01 )

Uutisissa on vaihteeksi ollut lentävien vakoilulaitteiden sijaan muita lentäviä koneita. Vakoilusta on toki vaihteen vuoksi ehditty jo syyttämään ainakin kiinalaisia satamanostureita. Venäläinen tutkakonekin taidettiin siirtää pois Ukrainan vaikutuspiiristä. 

11.3.2023

Aioin ensin kirjoittaa hieman laajemmin viikon tapahtumista ja mainita Euroopan yllä lennelleet B-52 -koneet vain sivulauseessa, mutta tapahtumien edistyminen tänä iltana vaatinee kirjoittamaan useammankin virkkeen. Maanantaina 6.3. useampi kotimainen media uutisoi, kuinka saksalainen yksityiskone oli lentänyt moskovaan ja takaisin Saksaan. Ilmeisesti jutun lähteenä oli käytetty venäläisiä uutissivustoja. Sinänsä mielenkiintoista, että kyseisen lentokoneen omistavan yrityksen laivastoa on käynyt moskovassa kuluneen vuoden aikana useampaan kertaan, mutta ainakaan omaan silmääni uutisointia asiasta ei ole tässä mittakaavassa näkynyt. Omasta Flightradar24-aineistostani löytyy merkinnät päivämäärille 12.9. ja 15.11.2022, jonka jälkeen en enää laittanut kyseisenkaltaisia lentoja ylös, koska niitä näkyi säännöllisen epäsäännöllisesti. Samana päivänä uutisointiin myös, kuinka Yhdysvallat osallistuu B-52 -koneella yhteisiin harjoituksiin Etelä-Korean kanssa. 


En onnistunut löytämään englanninkielisestä Eurooppaa koskevasta mediasta oikeastaan lainkaan mainintoja kuluneen viikon ajalta kyseisen konetyypin osallistumisesta käynnissä oleviin harjoituksiin Eurooppalaisessa ilmatilassa. Hakukonetuloksissa näkyi joitain epävirallisten armeija- ja sota-aiheisten sivustojen mainintoja lähinnä lennoista Romaniassa, Bulgariassa ja Unkarissa, sekä hieman kyseenalaisen oloisen norjalaisen medialähteen artikkeli. En tosin itsekään ollut avoimista lähteistä huomannut kyseistä konetyyppiä lennossa Euroopassa sitten viime vuoden ydinaseharjoitusten, vaikka ilmeisesti lentoja on suoritettu jo helmikuun lopulta lähtien. 

Torstaina sosiaalisessa mediassa levisi myös materiaalia, joka näytti mahdollisesti venäläistä tv-lähetystä toistamassa varoitusta ydinaseiskusta. Videoita näistä tilanteista kiersi useampikin erilainen. Lieneekö ollut sattumaa tämän väitetyn hakkeroinnin osuminen yhteen itäisen Euroopan taivaalta bongattavissa olleiden, ydinohjuksia kantamaan kykenevien lentokoneiden kanssa? 


Odotan lievällä mielenkiinnolla, mutten henkeäni pidätellen, saavatko B-52:set julkisuutta tulevina päivinä eurooppalaisessa tai venäläisessä mediakentässä, sen verran läheltä venäjän ilmatilaa Yhdysvallat tänä iltana mutkitteli. Avointen lähteiden mukaan voisi jopa olettaa, että kone kävi hetkittäin väärällä puolella rajaa. Todennäköisemmin kuitenkin kyseessä on vain data-aineiston virhemarginaalit ja media keskittyy jatkossakin spekuloimaan mieluummin lentokoneiden lastina mahdollisesti olevilla ihmisillä kuin ohjuksilla. 

Koneen 60-0026 reitti Suomenlahdella 11.3.2023 tarkasteltuna ADS-B Exchange:n kautta ja alakuvassa Aviamapsin esittämät ilmatilarajat, jotka on oleellisilta osin kopioitu yläkuvan karttapohjalle. Violetti viiva on vain hahmottamisen apuna. 

6.3.2023

9.3.2023

11.3.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti