6.5.19

19 / 126 ( 4.27 - 22.05 )

Elämääni saapui kauan kaivattu apparaatti. Toivon että yhteiselomme on pitkä ja hedelmällinen, vaikka alkuhankaluuksia esiintyi heti kotiin saavuttuamme. Saanen esitellä: Philips Storemaster Electronic HR2881A. 


Olen moneen otteeseen haikaillut kotiin hyvää kutteria, etenkin silloin kun olisi pitänyt jauhaa pähkinöitä tai siemeniä. Olen myös perustellut itselleni puhdasta voita leivän päälle juustohöylällä vedellessäni, että heti kun löydän sopivan laitteen, alan itse valmistaa vähän kevennetympiä levitteitä. Myös omien energiapatukoiden teko on haaveissa. Saapa nähdä, tulevatko suunnitelmat toteutumaan. Laite maksoi paikallisella kirpputorilla viisi euroa. Hintalappuun oli kirjoitettu, että laite toimii, joten en sen enempää sitä ennen ostamista kokeillut. Yllättäen kotona laite ei pihahtanutkaan. Olin jo seuraavana päivänä lähdössä palauttamaan sitä, kunnes älysin tutkia tarkemmin ja havaitsin, että kulhon kannessa oleva uloke, jonka pitäisi painaa turvakytkintä, on katkennut. Kun turvakytkimen painoi alas, hurahti laite käyntiin. Pitänee siis veistellä jokin patenttiratkaisu pitämään turvakytkin pohjassa. Seuraavana päivänä bongasin toiselta kirpputorilta 80/90-luvun Electrolux Assistent -yleiskoneen kaikkine oheistarvikkeineen 35 eurolla. Hieman tekisi mieli käydä hakemassa sekin kotiin.

Viime viikon aikana liikuttuja kilometrejä kertyi melkein satasen pintaan, josta tosin reilusti yli puolet polkupyörän selässä ja laskien mukaan myös hyötyliikunnan tuoma matka. Maksimisykeharjoitusta ei tullut tehtyä, se siirtyi siis tämän viikon ohjelmaan. 

Ma:     10 km, pyöräily, ei dataa
Ti:       7 km, maastojuoksu 5 km lyhyillä palautteluilla, kävely 2 km, keskisyke 152.
Ke: -
To:      17 km, maastokävely, keskisyke 135, keskivauhti 5,4 km / h (11 min / km)
Pe:      10 km, pyöräily, ei dataa
La:      4,5 km, kävely, keskisyke 118, keskivauhti 5 km / h (11,5 min / km)
Su:      41 km, pyöräily, keskisyke 157, keskivauhti 20 km / h

Maanantai ja perjantai olivat päiviä, jolloin tuli liikuttua vain pakollisia asiointimenoja eli ne voitaneen laskea palautteleviksi, kuten myös lauantain hidas kävely. Keskiviikkona en laittanut nenääni ulos ollenkaan räntäsateesta johtuen, mutta venyttelin puolisen tuntia. Edellä mainitun lisäksi tuli käveltyä ja pyöräiltyä satunnaisia lyhyitä matkoja, jotka eivät tallentuneet kovalevylle.

Jos ohjeellisia kuntoa kohottavia sykerajoja seuraisi, minun pitäisi siis hiippailla itselleni luonnottoman hidasta vauhtia maratonin verran kerrallaan, että jotain havaittavaa vaikutusta mahdollisesti olisi. Tällä liikkumisella en koe itseäni mitenkään rasitetuksi, ainoastaan tuo pyöräily tuntui istuinluissa koska en ole pitkää lenkkiä vielä päässyt tälle keväälle tekemään. Tänään kävelin 10 km ilman dataa eikä eilinen pahemmin jaloissa painanut. Kuntoni on minulle kyllä edelleen suuri mysteeri.

2 kommenttia:

  1. Palasin tutkailemaan sitä kirjaani (Roy Benson: Heart Rate Training), ja sieltä löytyikin semmoinen tieto, että ihmisten maksimisyke voi vaihdella jopa kolmellakymmenelläkuudella suuntaan tai toiseen yleisesti normaalina pidetystä maksimisykkeestä, joka saadaan laskukaavalla 220-ikä ja johon myös monen sykemittarin sykerajat tuntuvat perustuvan. Maksimisykkeen vaihtelu puolestaan johtuu siitä, että ihmisten sydämen koossa on pieniä eroja. Pienempi sydän joutuu tekemään enemmän työtä, mistä johtuen sydän joutuu pumppaamaan verta eteenpäin tiheämmin, jolloin syke on luonnollisesti korkeampi. Isompi sydän taas on voimakkaampi ja pystyy työntämään kerralla eteenpäin enemmän verta, joten se voi siitä johtuen myös hieman laiskotella ja lyödä harvemmin.

    En tietenkään väitä, että sinun kohdallasi olisi juuri näin, mutta tämä voisi olla yksi mahdollinen selitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä alan kallistua kohta sille kannalle, että minulla vain on luonnostaan korkeampi syke kuin laskennallinen keskiverto sanoo. Onhan minussa kaikki muukin melko pientä, miksei sitten sydänkin: turha nimittäin yrittää etsiä sopivia silmälaseja aikuisten mallistoista ja korkokenkäkokokin on 35. :D
      Voihan se olla että juostessa keskisyke vielä tippuu, kunhan kunnolla pääsee vauhtiin.

      Poista