Kuva: KeksKlip CC BY-SA 2.0
|
Julkaisen täällä erään koulutehtävän, joka ei kai ikinä palautunut ohjaajalle, kun ymmärsin tehtävänannon hieman liian perusteellisesti. Muutaman dian PowerPoint:kin olisi riittänyt, tein sen lisäksi summittaisen katsauksenkin aiheena öljypellava.
Öljypellava
Öljypellava
(Linum usitatissimum L.) on 30 – 60 cm korkea ruohokasvi. Siemenet valmistuvat
kotahedelmissä, joita on kutsuttu sylkyiksi. Yhdessä siemenkodassa voi olla
korkeintaan kymmenen siementä, useimmiten kuitenkin 6 – 8. Siemensato hehtaaria
kohden on 500 – 1500 kg, riippuen kasvuolosuhteista ja viljelytekniikasta. Vuonna
2018 öljypellavaa viljeltiin Suomessa 950 hehtaarilla, parhaimpina vuosina
viljelyala on ollut yli 2000 hehtaaria. Siemeniä joudutaankin tuomaan ulkomailta,
lähinnä Euroopasta. Öljypellavalajikkeita on viljelty Suomessa 1900-luvun
loppupuolelta lähtien.
Öljypellava
menestyy Suomessa kasvuvyöhykkeillä I – II, vaikka myös Pohjanmaalla
vyöhykkeellä III on saatu kohtuullisia satoja. Sen kasvuaika on noin 120 vuorokautta,
jossa itämisestä kukinnan alkuun menee 45 – 60 päivää, kukintaan 15 – 25 päivää,
kukinnan jälkeiseen vaiheeseen 20 – 25 päivää ja tuleentumiseen 30 – 40 päivää.
Öljypellava kestää sirkkalehtivaiheessa muutamia pakkasasteita ja taimettumisen
jälkeen jopa lähes kymmenen pakkasastetta. Se ei myöskään ole arka syksyn kylmyydelle,
jos keli on kuiva.
Kasvupaikan
on hyvä olla lämmin ja aurinkoinen, muttei poutiva. Otolliset tuuliolosuhteet
auttavat kasvuston kuivumisessa tuleentumisen jälkeen. Parhaiten öljypellavalle
sopivat hikevät hieta- ja savimaat, turvemailla öljypellava ei menesty. Se pärjää
kohtuullisesti happamassakin maassa, kunhan pH ei laske alle 5,5: optimaalisin
happamuus on pH 6,5. Liiallista typensaantia tulee välttää, sillä se voi aiheuttaa
lakoontumista ja myöhäisemmässä kasvuvaiheessa sivu- ja jälkiversoja, sekä viivästyttää
varsien kuihtumista. Suositeltava typpimäärä hehtaarille on 40 – 60 kg,
hietamaille vähemmän ja savimaille enemmän. Fosforia ei tarvota välttämättä
lainkaan, jos ravinnetase on välttävä tai hyvä, heikon taseen maille
suositellaan korkeintaan 10 kg hehtaarille. Kaliumia öljypellava käyttää lähes
yhtä paljon kuin typpeä, 30 – 50 kg / ha. Muita tärkeitä ravinteita ovat rikki
ja sinkki. Karjanlantaa tai muita hitaasti typpeä luovuttavia ravinteita
käytettäessä kannattaa maa kyntää ja lannoittaa jo syksyllä.
Sopiva
viljelykierto on kolmesta neljään vuotta. Öljypellava on hyvä esikasvi
viljoille, koska se parantaa maan vesitaloutta, vaikkei olekaan erityisen
syväjuurinen. Viljasatojen on huomattu olevan suurempia lohkoilla, joilla on
ollut esikasvina pellava. Pellavalle käyvät esikasveiksi kaikki muut, paitsi
typpeä maahan sitovat palko- ja nurmipalkokasvit, sekä rypsi, rapsi, peruna ja
sokerijuurikas yhteisten taudinaiheuttajasienisukujen takia. Suomalaisia
öljypellavalajikkeita ovat Helmi ja Heljä, muita viljeltyjä lajikkeita mm.
Laser ja Abacus.
Kylvö
voidaan suorittaa melko kylmäänkin maahan, sillä öljypellava tarvitsee paljon
kosteutta kasvun alkuvaiheessa. Siemenmäärä hehtaarille on 70 – 90 kg,
taimitiheys 700 – 900 kpl neliöllä. Siementen itävyydessä saattaa olla
suuriakin vaihteluita. Kylvösyvyys on 2 – 3 cm. Syksyllä kynnetyille lohkoille
tasausäestys ennen kylvömuokkausta on hyvä tehdä etenkin herkästi kuivuvilla
mailla. Jyräys heti kylvön kylvön jälkeen pidättää kosteuden maassa. Öljypellava
voidaan kylvää myös aluskasvin kanssa, jolloin rikkakasvit pysyvät paremmin
kurissa. Myös viljely seoskasvustona esimerkiksi rypsin kanssa on mahdollista,
sillä niiden siemenet on helppo lajitella erilleen ja rypsikasvusto helpottaa
pellavan puintia.
Öljypellavaa
saattavat vaivata kasvitaudit, kuten harmaahome, pahkahome, taimipolte,
versolaikku, härmä ja pellavaruoste; etenkin kosteina kesinä ja käytettäessä
peittaamatonta siementä. Kasvituholaiset eivät yleensä vaikuta satoon
merkittävästi. Rikkakasveja vastaan öljypellavan kilpailukyky on heikko, siksi
se pitäisikin kylvää lohkolle, joka on vapaa kestorikkakasveista. Kemiallista
torjuntaa voidaan suorittaa taimien ollessa 5-10 cm korkuisia. Luomuviljelyssä
rikkakasveja voidaan torjua äestyksellä vielä pellavan taimien ollessa 15 cm
korkuisia.
Puintiin
käyvät viljanpuimurit, joiden terälaitteiden tulee olla hyvässä kunnossa, sillä
öljypellavan varsi on sitkeä. Sänki on syytä jättää pitkäksi. Siemenet
vaurioituvat herkästi, joten säätöjä kannattaa tarkistaa puinnin aikana.
Kasvusto on puintikypsää, kun sylkyt ovat muuttuneet harmahtavan ruskeiksi, ne
helisevät ja lehdet ovat tippuneet varsista. Puinti voidaan suorittaa jopa loka
– marraskuussa kunhan kasvusto pysyy kuivana. Sato on kuivattava neljän tunnin
sisällä puinnista. Kuivausilman lämpötila ei saa ylittää 65 °C. Tavoiteltava
varastointikosteus on 8 %, 6,5 % kosteudessa öljyn puristaminen siemenistä
vaikeutuu ja yli 10 % kosteudessa siementen laatu ei säily hyvänä. Elintarvikelaatuisen
pellavansiemenen täytyy olla hehtolitrapainoltaan yli 65 kg, puhtauden 99 % ja
öljypitoisuuden vähintään 40 %. Siemenistä puristetun öljyn
lehtivihreäpitoisuuden pitää jäädä alle 1,0 milligrammaan kilossa öljyä.
Pellavansiemenet
sisältävät luontaisesti syanogeenistä glykosidiä, linamariinia. Linamariini
hajoaa ruoansulatuksessa, jolloin siitä vapautuu syaanivetyhappoa eli syanidia.
Myrkyllisen syanidin vapautuminen on kuitenkin niin hidasta, että pitoisuudet
elimistössä eivät kohoa vaaralliselle tasolle, ellei siemeniä syödä hyvin
suuria kerta-annoksia. Myös kuumennus vähentää syaanivedyn muodostumista tai
estää sen kokonaan paahdetuissa pellavatuotteissa. Pellava kerää herkästi myös
maaperän raskasmetalleja, etenkin kadmiumia.
Pellavansiemeniä
käytetään sekä ihmisravinnoksi, eläinten rehuksi, että teollisuudessa. Siemenistä
puristettua öljyä käytetään esimerkiksi puunsuojatuotteissa, joista tunnetuin
lienee pellavaöljystä, hartsista ja tärpätistä sekoitettu vernissa. Sekoittamalla
siihen pigmenttejä saadaan pellavaöljymaalia. Öljyä voidaan käyttää myös öljyvärimaalauksessa.
Puhdistettuna kylmäpuristettu pellavansiemenöljy käy myös elintarvikkeeksi.
Puristuksessa syntynyt rouhe on erinomainen kuitulisä ruokavalioon, mutta
suositeltavaa on käyttää sitä vain kaksi ruokalusikallista päivässä yllämainittujen
haitta-aineiden takia. Liotetuista pellavansiemenistä tehty lima on hyväksi
ruuansulatuksen häiriöissä sekä ihmisille, että eläimille.
Pellavansiemenen
keskeiset terveysvaikutukset perustuvat sen sisältämään ravintokuituun,
rasvahappoihin
ja lignaaneihin. Se sisältää melko paljon omega-3 -rasvahapon esiastetta
alfalinoleenihappoa (ALA), jota ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan ja jota
on suositeltavaa saada ravinnosta enemmän kuin yleisempää linoleenihappoa,
omega-6 -rasvahappoa. ALA vaikuttaa mm. sikiön kehitykseen, ihon, kynsien ja
hiusten terveyteen, veren hyytymiseen, tulehdusreaktioiden hillitsemiseen sekä
solukalvojen kimmoisuuteen. Omega-3-rasvahapoilla voi olla yhteyttä myös mielen
hyvinvointiin.
Pellavasiemenen
sisältämiä proteiineja ovat albumiini, globuliini, gluteliini ja prolamiini.
Näillä saattaa olla positiivinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen niiden
verenpainetta laskevien ominaisuuksien takia. Pellavansiemenrouhe sisältää
keskimäärin 37 % ravintokuitua, josta suurin osa on liukenematonta. Liukenematonta
kuitua on tärkeä saada ravinnosta, sillä se lisää ulosteen massaa, pehmentää
sen rakennetta ja nopeuttaa läpikulkua ruoansulatuskanavassa. Siemenrouheen
liukenevat kuidut saattavat vaikuttaa positiivisesti veren kolesterolipitoisuuteen
sitomalla ravinnon rasvoja ja edesauttamalla niiden poistumista elimistöstä. Pellavansiemenrouhe
sisältää lignaania keskimäärin 7 g kilossa. Lignaanit ovat kasviestrogeenejä,
jotka muistuttavat ihmisen itsensä tuottamia estrogeenejä ja joilla on
osoittautunut olevan hormonaalisia vaikutuksia. Tällä saattaa olla vaikutuksia
etenkin naisten hormonaalista perää olevien syöpien, esimerkiksi rintasyövän,
kehittymiseen tai paranemiseen.
Öljypellavan
varsia ei hyödynnetä samaan tapaan kuin kuitupellavasta. Niiden käyttömahdollisuuksia
on kuitenkin selvitetty vuosituhannen vaihteessa, jolloin on tutkittu varsista
saadun kuidun käyttöä muun muassa kasvualustana kasvihuone- ja sieniviljelyssä,
sekä eristemateriaalina rakennuksissa ja komposiittien raaka-aineena. Tällä
hetkellä pellavaa käytetään muun muassa hirsirakentamisessa pellavariveenä ja erilaisina
eristeinä sekä eläinten kuivikkeena. Näistä ensiksi mainittuja valmistaa suomalainen
Isolina Oy, joka käyttää suomalaisen öljypellavan varresta saatavaa kuitua.
Kuivikkeena on Suomessa saatavilla EURO-LIN® -merkin pellavapäistäreestä
valmistettua kuiviketta, jonka valmistusmaasta ei kuitenkaan ole saatavilla
tietoa.
Lähteet:
Järvenää,
Markku, Salo, Riitta (toim.). 2000. Pellavan monet mahdollisuudet. Maa- ja
metsätalousministeriön rahoittamat pellavahankkeet 1995 – 2000. http://www.mtt.fi/asarja/pdf/asarja73.pdf
viitattu 19.11.2018
Kasi,
Marjo. 2018. Öljypellavan pitkät perinteet. FutureCrops – Uusia kasvilajeja
tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi. 23.3.2018 https://www.luke.fi/futurecrops/fi/elamammekasvit/kasvien-kuvauksia/oljypellavan-pitkat-perinteet/
viitattu 19.11.2018
Keskitalo,
M. Hakala, K. Peltonen, S. Harmoinen, T. (toim.). 2017. Erikoiskasvien viljely.
Linnainmaa,
Eeva. 10.8.2017. Maaseudun Tulevaisuus. Pellava on kaksijakoinen kasvi:
"Parhaimmillaan öljypellavan puinti on helppoa ja mukavaa".
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/pellava-on-kaksijakoinen-kasvi-parhaimmillaan-%C3%B6ljypellavan-puinti-on-helppoa-ja-mukavaa-1.201116
viitattu 19.11.2018
Mavi.
Viljat, öljykasvit, herneet ja härkäpapu lajikkeittain 2018. https://www.vyr.fi/document/1/735/3d6172b/tilast_cfa52da_VYR_viljat_ja_oljykasvit_lajikkeittain_2018.pdf
viitattu 19.11.2018
Mensonen,
Kaisa. 2009. Kirjallisuusselvitys öljypellavan ravitsemuksellisista
ominaisuuksista. Elintarviketeollisuusliitto Ry.
http://www.hyvinvointiapellavasta.fi/tiedostot/kirjallisuusselvitys-lahdeluetteloineen-08-12-09-st.pdf
viitattu 19.11.2018
Peltonen,
Jari (toim.). Elintarviketeollisuusliitto ry, Öljypellavayhdistys. 2010. Öljypellavan
viljelyopas. http://www.hyvinvointiapellavasta.fi/tiedostot/pellavaopas.pdf
viitattu 19.11.2018
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti