19.5.22

20 / 139 (3.14 - 23.16 )

Pieniä iloisia asioita. Viikonlopulle yltiöoptimistinen sääennuste. Ensimmäinen kypsä chili tälle kaudelle.

C. annuum 'vectura orange' sai ensimmäisen podin kypsytettyä 122 päivän kuluttua kylvöstä. Vieressä kasvava samanikäinen C. chinense vasta mietiskelee ensimmäisten nuppujen kehittelyä. Kun sää ainakin hetkellisesti lupailee lämpimämpää jaksoa, taidan ulkoistaa sen ja toisen C. chinensen 'carolina reaper'in ainakin päiväsajoiksi. C. baccatumit näyttävät viihtyvän ja aloittelevan sadonmuodostusta sisälläkin. Sota ripsiäisiä vastaan ei ole ohitse, mutta tilanne on hallinnassa. 

Kansan palvelijan loputkin jaksot ovat todella tulossa Yle Areenaan, toisen kauden yhdeksän ensimmäistä jaksoa ilmestyivät sinne tänään. Tuntuu hivenen oudolta hehkuttaa ulkomaalaista poliittista satiiria, kun yrittäessäni katsoa edes muutaman jakson verran tuoretta kotimaista vähän vastaavaa, tunteet olivat lähes pelkästään negatiivisia. Ehkä jaksoin naurahtaa ensimmäiselle kakkavitsille. 

Tänään aloitettiin myös nimien kerääminen eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen turkistarhauksen ja tarhatuista turkiseläimistä tehtyjen tuotteiden kieltämiseksi EU:n alueella. Itseäni hieman epäilyttää kyllä antaa nimi- ja osoitetietojani virallisesti vahvistamattomalle sivustolle, mutta kyseisen sivun osoite löytyi linkitettynä asiaan liittyvältä EU:n viralliselta sivustolta, joten jonkinlainen suojaus lienee olemassa. Aloitteen käsittelyyn saamiseksi tarvitaan vähintään miljoona allekirjoitusta. https://www.eurogroupforanimals.org/fi/tehdaan-euroopasta-turkistarhaton 

Tavoitellun 1,5 miljoonan nimen rajan ylitti myös edellisessä postauksessa mainittu adressi Mariupolin sotilaiden turvaamiseksi. Todennäköisesti siitä riippumatta ainakin osa Azovstalin tehtaalla olleista haavoittuneista sotilaista on 17. ja 18.5. kuljetettu mitä ilmeisimmin venäjän toimesta venäjän hallitsemille alueille. Tehtaan alueelta poistuneiden ukrainalaistaistelijoiden määrästä on tähän mennessä annettu lukuja lähinnä venäjän toimesta, Ukrainan viranomaistahot ovat vahvistaneet 264 evakuoitua, venäjä väittää antautuneita olevan yli tuhat. Oletettavaa lienee että jäljellä on vielä Azovin pataljoonaan kuuluvia sotilaita, joille venäläisten käsiin joutuminen ei ole vaihtoehto. Toivottavasti muilla antautumattomilla on vielä mahdollisuuksia säilyä hengissä. 

More Ukraine troops surrender in Mariupol (Reuters pictures, 18.5.2022)
european pressphoto agency (hakusanalla "azovstal", 18.5.2022) Hakusanalla "azov" löytyy kuvia useamman vuoden taakse. 

Villeimmät nettihuhut ovat kertoneet, että venäjä on värvännyt Donbassin alueelta joukkoja näyttelemään Mariupolissa antautuvia sotilaita. Ehkä siksi kiinniotetuilta ukrainalaisilta siviileiltäkin on etsiskelty kansallismielisiksi luettavia tatuointeja? Ainakin Reuters oli onnistunut ikuistamaan yhteen valokuvaan sekä kolmikärjen, että ingwaz-riimun tatuoituna. Ei ole näinä päivinä helppoa ilmaista itseään riimukirjaimin, ainakaan jos nimikirjaimet sattuisivat olemaan S.S. 

Helsingin sanomat julkaisi 8.5. maksumuurin takana olevan artikkelin Azovin pataljoonan komentajasta Denis Prokopenkosta, otsikoituna melko provosoivasti "Sankari vai natsi?". Jutussa kerrotaan Prokopenkon karjalaisista sukujuurista ja toiminnasta ilmiössä nimeltä Azov. Artikkeliin haastateltu Oleksi Kuzmenko lienee sitä mieltä, että venäläiset ovat oikeassa tuhotessaan natseja Ukrainassa. 

"Prokopenko kytkeytyy tiiviisti Azovin alaiseen Borodatš-divisioonaan, joka esittelee natsi-ideologiaansa varsin avoimesti sosiaalisessa mediassa. Yksikkö käyttää tunnuksenaan parrakasta versiota natsien ilmavoimien kuolemanpäästä. Joissakin kuvissa jäsenet kantavat Waffen SS -paitoja ja bannereita, joissa logoon on lisätty SS-riimut. Azovin toimintaa laajasti selvittänyt amerikkalais-ukrainalainen tutkiva toimittaja Oleksi Kuzmenko ihmettelee monien länsimaisten tutkijoiden varovaisia lausuntoja natsikytköksistä. Muun muassa tutkivalle Bellingcat-ryhmälle työskennellyt Kuzmenko ei usko Azovin poliittisen ja sotilaallisen toiminnan todellisuudessa eriytyneen. ”Prokopenko on komentajana rykmentissä, joka pitää yhä kiinni symboleista, jotka minun mielestäni puhuvat puolestaan”, hän sanoo." "

" ”Kaikki tietävät, että tämä on todennäköisesti näiden henkilöiden viimeinen taistelu. Voidaan olettaa, että he eivät lähde hengissä sieltä”, toteaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun Försvarhögskolanin tutkija Ilmari Käihkö ... Azovin pataljoonassa onkin Käihkön mukaan tapana säästää yksi luoti itselle siltä varalta, että muuta pakokeinoa ei ole."

Командир "Азова" Денис Прокопенко (Редіс): Ми зробили все можливе та неможливе, аби відтягнути на себе переважаючі сили противника (УКРАЇНСЬКА ПРАВДА, 8.5.2022, Google Translate: Azov Commander Denis Prokopenko (Radis): We did everything possible and impossible to attract the overwhelming forces of the enemy)

Vaikea sanoa mitä tulevina päivinä tullaan uutisoimaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti