Heräsin tänään ennen auringonnousua. Toissapäivänä heräsin auringonlaskun jälkeen. Ei sillä että aurinkoa olisi näkynyt viikkoihin pilvikerroksen takaa.
Chilirintamalla on rauhaisaa. Näyttäisi siltä että kahdella pyretriinikäsittelyllä päästiin eroon sekä ripsiäisistä että kirvoista. Nyt taistellaan vain suurta pimeyttä vastaan.
Tämä tosin koskee ainoastaan Carolina reaperia, joka lähemmäs metrin mittaiseksi venähtäneenä sai jäädä karanteenitiloihin, muut chilit muuttivat keinovalon alle lukuun ottamatta Vectura orangea, joka päätti päättää päivänsä omaehtoisesti. Sikäli kyseessä ei ollut suuri menetys, koska kyseinen lajike olisi muutenkin jäänyt ensi kaudeksi kylvämättä ja näin sain mahdutettua kolme kaupan poistohyllystä pelastettua minttua keinoauringon alle.
Yksinkertainen talvetussysteemini koostuu Goodiy-metallihyllystä, kahdesta NordLight slim 20W led-valonheittimestä (joista toinen on jo kolmatta talvea käytössä), mustavalkomuovista ja magneettiteipistä. Tälle talvelle teippasin hyllyn kolmelta sivulta umpeen ja jätin ainoastaan kahdesta kappaleesta koostuvan etuosan magneettikiinnitteiseksi. Valaisimet on kiinnitetty hyllyyn porattuihin reikiin nippusiteillä ja metallilangalla. Ilmankosteus pysyttelee 50 - 70% välillä ja lämpö ei viileästä huoneilmasta johtuen nouse latvojenkaan tasalla kovin paljoa yli kahdenkymmenen asteen. Valojakso on tällä hetkellä 8/16 ajastettuna niin, että kaksi tuntia keskellä jaksoa molemmat valaisimet ovat päällä, minkä molemmin puolin kumpikin kolme tuntia yksittäin. Joulunpyhien ajaksi siirrän kaikki kasvit todennäköisesti karanteenitilaan luonnonvalonpuutteeseen. Sittenhän sitä voikin alkaa jo miettiä mitä siemeniä ensi kaudeksi laitetaan kasvamaan.
Oletettavasti ensi kesänä kasvavat ainakin nämä ylivuotiset Jamaican hot yellow, Lemon drop ja Aji cristal. Carolina reaper saa jatkaa elämäänsä jos sattuu selviämään hengissä, nappasin siitä tosin myös latvapistokkaan ajatuksena kokeilla tehdä siitä bonchi. Vectura orange ei siis selvinnyt ja muutenkin se jäänee pois kasvatuksesta. Tekisi mieli kokeilla jotain Rocotoa uutena lajina...
Yhteenveto viime kauden kasvatuksista:
C. annuum "Vectura orange" on aikaisin satoa tekevä perushyvä ja -helppo lajike. Satoa olisi saattanut tulla runsaastikin, jos olosuhteet olisivat olleet toisenlaiset. Veikkaan että sopeutuu paremmin lyhyempään päivään. Teki kuitenkin silmämääräisesti arvioiden eniten palkoja eikä maussakaan ollut vikaa. Yllättäen palot myös kuivuivat ongelmitta vaikka olivatkin suhteellisen paksumaltoisia. Jäi 24cm ruukussa alle puolimetriseksi ja kasvutavaltaan pensasmaiseksi. Ripsiäiset kiusasivat vähäisissä määrin koko kesän ja kirvat iskivät pahasti loppukaudesta. Kärsi alasleikkuusta ja kuoli ensimmäisen pyretriinikäsittelyn jälkeen.
C. chinense "Carolina reaper" on ainoa kaudelta 2021 säästynyt kasvi. Teki runsaasti satoa 30 cm ruukussa, mutta suurin osa paloista jäi todella pieniksi oletettavasti riittämättömästä lannoituksesta johtuen. Ei alkanut tuottaa satoa ennen kuin pääsi sisätiloista ulos, eli vaatinee lämpötilanvaihtelua vuorokaudenaikojen mukaan. Selvisi kuitenkin mukisematta ensimmäiset pakkasyöt harson alla. Kirvat iskivät todella pahasti sisälle siirtämisen jälkeen. Jäänee pois kasvatuksesta koska on omaan makuun vähän turhan tulinen, eikä palkojen kuivatus onnistu ilman kuivuria. Käytännössä puolet sadosta homehtui sisäpuolelta oltuaan patterin päällä kuivumassa, kuivurissakin oli ottanut huomattavasti kauemmin kuin muilla tässä mainituilla chileillä.
C. chinense "Jamaican hot yellow" tai jokin hyvin lähellä sitä oleva variantti ei pettänyt tänäkään vuonna. Toki tämä on annuumiin ja baccoihinkin verraten hidas tekemään satoa, mutta vauhtiin päästyään kasvoi ihan mukavasti 21cm ruukussa jääden puolimetriseksi. Selvisi myös pakkasöistä ongelmitta. Yrittää jo nyt tehdä urakalla uusia nuppuja. Yllättäen etanat olivat ulkona tämän kimpussa ja sisällä kirvat kohtuullisen pahasti, selvisi kuitenkin reippaasta harvennuksesta suuremmitta ongelmitta.
C. baccatum "Lemon drop" on hyvän maineensa veroinen. Vaatii todennäköisesti viihtyäkseen suuremman kuin 21cm ruukun ja riittävän tuennan. Kasvoi lopulta yli metrin mittaiseksi. Teki suurimman osan sadosta jo ennen ulos siirtämistä. Viihtyisi ehkä parhaiten kasvihuoneessa näillä leveyksillä. Kelpasi kirvoille kaikkein huonoiten näistä lajikkeista.
C. baccatum "Aji cristal" ei alkuun oikein vakuuttanut, koska näytti hyytyvän ensimmäisen kymmenen palon jälkeen. Innostui kuitenkin loppukaudesta jatkamaan ja kypsytteli satonsa viimeisenä. Tämäkin olisi varmasti kaivannut suurempaa kuin 21cm ruukkua ja tuentaa heti alusta lähtien koska kasvoi pitkäksi ja teki isoja hedelmiä. Palot olivat hyvänmakuisia jopa vähän raakoina ja kypsyttyään kuivuivat lähestulkoon itsestään. Ei pahemmin kärsinyt kirvoista vaikka jonkin verran niitä houkuttelikin.
Iso keltainen tomaatti tuotti satoa, mikä on kai ihan hyvä saavutus täällä avoimen taivaan alla. Yllättäen kovinkaan montaa tomaattia ei tarvinnut nostaa täysin vihreinä sisälle kypsymään, vaan viimeisimmät kypsyivät ulkona harson alla vielä lokakuun puolellakin. Hyvin kylmänkestävä lajike siis. Ensi kesäksi pitänee laittaa muutama taimi kasvihuoneeseen ja katsoa, olisiko satomäärä siellä merkittävästi suurempi. Kasvoi noin puolitoistametriseksi. Ei kärsinyt oikeastaan lainkaan tuholaisista.
Muut kasvatukset eivät sitten olleetkaan niin kovin hyvin onnistuneita. Thaibasilika tosin tuotti suhteellisen hyvän siemensadon kylvettyyn määrään nähden, ehkä ensi vuonna siitä riittäisi vihdoin myös käyttöön asti. Toki tulevan vuoden kasvatusten suunnittelu edellyttäisi sitä, että malttaisin pysyä kotona...
Melkoista tiedettä tuo chilin kasvatus! Mulla ei ikinä riittäisi kärsivällisyys. Oletko kasvattanut chilejä jo kuinka monena vuonna?
VastaaPoistaEi kai se sen suurempaa tiedettä ole, jos ei siitä sellaista tee. Siemenet multiin ja herran haltuun. :D
PoistaTaisi olla kevättä 2019 kun sain tuttavalta pari chilintainta, jotka eivät olleet millään suostuneet kasvamaan. Siitä se sitten lähti...