1.5.18

18 / 121


Vanha merkitysaita Pallastunturin juurella.
Voihan sitä opiskelijavappua viettää opiskellenkin. Tosin opiskelu keskittyi tähän Pallastunturin juurella sijaitsevaan erotusaitaan ja rajoittui tämän kuvan nappaamiseen. En käynyt tutustumassa aitaan tarkemmin, lähinnä hankalista keliolosuhteista johtuen. Sadekuurot ja auringonpaiste olivat pehmentäneet hankea sen verran, että lumikengillä pääsi kulkeman enää kohdista, joista joku muu oli aiemmin talven aikana mennyt. Pallastunturin aitaa käytetään lähinnä vasojen merkintään ja porojen kokoamiseen siirtotilanteissa.  

Oli mielenkiintoista käydä katsomassa ihmisiä juhlimassa hiihtokeskusvappua, vaikka en pahemmin baarissa aikaani viettänytkään. Hauskaa oli silti, vaikka ainoa reissulle varaamani pullo alkoholia, Lidlin normandialainen siideri, lähti itsekseen kävelemään mökin terassilta. On tuokin, kun yrität kerrankin juoda alkoholia, niin joku muu juo ne puolestasi. Toivottavasti voro osasi arvostaa hinta-laatusuhteeltaan melko hyvää omenasiideriä. 

Luonto-opastusta lappilaisittain.
Kävin myös kiipeämässä elämäni ensimmäisen kerran tunturin laelle, jos mukaan ei lasketa että olen muutaman kerran piipahtanut Rukan huipulla, tosin kuluttamatta nousuun omia voimiani. Kyseessä oli Kätkätunturi, jonne kulki kohtuullisen hyvin lumikengillä kuljettava reitti vielä tähän aikaan, vaikka silloin tällöin askel upottikin polulla. Ilman lumikenkiä polulle lähteneet vastaantulijat olivat useamman kerran uponneet reisiään myöten hankeen. Pääsin myös testaamaan Tubbsien kantarautoja käytännössä ja yllättävän hyvin ne toimivat, vaikka epäilinkin että kenkäni ovat niille liian pientä mitoitusta. Lähes antiikkisen vaellussauvani sompa sanoi sopimuksensa irti jo Pallaksella, pitäisi vihdoin hankkia vaellussauvapari vaikken uskokaan että ne tulevat kestämään seuraavia viittäkymmentä vuotta, ainakaan jos ovat samalla käsimatkatavaroihin mahtuvat. Vanha sauvakin kaipaa vaan uudet nahkaosat, ensi talvena sekin on toivottavasti valmis kestämään vaikka seuraavallekin sukupolvelle. Pehmeästä hangesta ylös kammetessa sauvat vaan ovat melko kätevät. 

© M.S

2 kommenttia:

  1. No johan kävi kähmäisesti siiderin kanssa. :-D

    Hienot kuvat. Rupesin miettimään, että taisin minäkin nähdä Pallastunturin viime kesänä, jos oikein muistelen. Oli siinä jossain Ylläksen kupeessa. :-) Täytyy varmaan palata tutkimaan karttaa. :-D (Muisti on hyvä mutta lyhyt.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellähän ne ovat melkein yhdessä kasassa näin pohjoisen mittakaavassa Ylläs, Pallas, Levi ja muutama muu nyppylä. :D

      Pitää kyllä itsekin yrittää viimeistään ruska-aikaan päästä takaisin noille tuntureille oikein ajan kanssa, nyt jäi aika Pallaksella vain pariin tuntiin niin ei siinä ihmeitä ehtinyt. Olisi kyllä taas toivonut, että olisi jaksanut kantaa kameran matkassa, koska sääolosuhteet aiheuttivat todella mielenkiintoisen valon.

      Poista